uyuşturucu Ana Sayfa | İletişim  
      Bu site Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır  
 
 
Esrar kullanımının sonuçları

Öğrenme, hafıza, dikkat yetileri ve esrar

Esrar kullanımı öğrenme ve bilgi hatırlamayı olumsuz etkileyebildiği için, entelektüel kapasite, çalışma ve sosyal beceriler konusunda da gerileme görülmektedir. Bunun yanı sıra araştırmalar, esrarın hafıza ve öğrenmeyle ilgili olumsuz etkilerinin esrarın etkisi geçtikten sonra bile günler hatta haftalar sürebildiğini göstermektedir.

Esrar ve akıl hastalığı

Esrar kullanımına bağlı psikotik bozukluklar kullanımdan kısa bir süre sonra gelişmekte ve çoğunlukla kötülük görme sanrıları ya da kıskançlık sanrıları şeklinde olmaktadır. Esrar, kalıcı psikoza da yol açmaktadır. Bu konuda yapılan birçok araştırma gözden geçirildiğinde esrar kullananlarda şizofrenik bozukluk gelişme riskinin esrar kullanmayanlara göre 6.7 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmaktadır. Şizofreniye yatkın olan kişilerde esrarın psikozu başlatan veya alevlendiren bir etken olduğu düşünülmektedir. Kimde ve nasıl ortaya çıktığına ilişkin bilgiler ise henüz yeterli düzeyde değildir.

Esrar ve amotivasyon sendromu

Esrar kullanımının “Amotivational Syndrome”a yol açar. “Amotivational Syndrome” belirtileri arasında güdü ve hırsta düşüş, duyguların ifadesinde azalma, uzun süreli planlar yapıp yürütme kapasitesinin azalması ve engellenmeyle başa çıkma zorluğu sayılabilir. Ayrıca, esrar kullanıcılarında hedefe yönelik etkinlik kaybı, yeni sorunları çözme yeteneğinde de kayıp gözlenmiştir.

Esrarın yarattığı diğer olumsuz sonuçları

Kalp atışında artış ve kestirilemeyen kan basıncı değişimi esrar kullanımına bağlı etkiler arasında sayılabilir.  Esrar kullandıktan sonraki ilk bir saat içinde kalp krizi geçirme riskinin normalden dört kat daha fazla olduğu ortaya konmuştur. Araştırmacılar bu etkinin esrarın kan basıncı ve kalp atışı üzerindeki etkisi ve kanın azalan oksijen taşıma kapasitesinin etkisinden kaynaklandığını öne sürmektedirler.

Esrar kullanımı, sıklıkla öksürük ile birlikte ağız ve boğazda yanma ve batmaya neden olur. Düzenli olarak esrar kullanan kişilerde, sigara kullananlara benzer, öksürük, balgam çıkarma, sık ve ani göğüs ağrıları sıktır ve yüksek akciğer enfeksiyonu riski vardır. Esrarı sigara halinde kullananlarda baş boyun kanseri geliştirme olasılığı yüksek olduğu ve kullanım sıklığı arttıkça bu hastalığın riskinin de yükseldiği iddia edilmektedir.

Sigara halindeki esrar, sigaraya oranla %50-70 arası daha fazla kanserojen hidrokarbon içermektedir. Esrar kullanıcıları, sigara içenlere oranla, genellikle dumanı içlerine daha derin çekip, nefeslerini daha uzun süre tutmaktadırlar. Bu şekildeki esrar içimi, akciğerlere daha fazla baskı uygulayıp kullanıcıların kansere daha eğilimli olmalarına neden olmaktadır.

Esrar kullanımı ağız kuruluğu ve iştah artışına neden olur.

Esrar etkisi altında araç kullanılmamalıdır

Esrar, kullanımından sonra araba kullanılması tehlikelidir. Esrarın araba kullanma üzerindeki olumsuz etkileri şunlardır:

  • Tepki verme zamanının yavaşlaması

  • Çevresel ışık uyaranlarını algılamada zayıflık

  • Zayıf göz takibi

  • Zaman ve yer algısında bozulma

  • Koordinasyonda zayıflama / bozulma

  • Fren ve hızlanmada hatalar, hız kontrolünün azalması

  • Yargı ve karar alma yeteneğinin zayıflaması, araba sollamada kaza riskinin artması

  • Özellikle birden çok iş yaparken, dikkatin zayıflaması / azalması

  • Kısa süreli hafızanın zarar görmesi

  • Alkol ve diğer uyuşturucu maddelerle birlikte kullanınca, olumsuz etkilerin artış göstermesi

Ayrıca bkz:

Esrar hakkında diğer bilgiler ve resimler için tıklayın...

Diğer uyuşturucu maddeler için tıklayın...

 

 

 

 

 

 

Bu site esrar (marihuana, marijuana), eroin, ekstazi (ecstasy), kokain, LSD gibi uyuşturucular ve uyuşturucunun getirdiği sorunlar hakkında bilgi vermek için Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır

 
Alkol kullanımı fazlaya ne yapma
 

© 2009 Kültekin Ögel | Web Yazıl

© 2009 Doç. Dr. Kültegin Ögel | Web Yazılım: Bayram İlyasoğlu | Valid XHTML |  Ana Sayfa | İletişim