Genel bilgi
Yurdumuzun Güneydoğu Bölgesinde
özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep
çevresinde kullanılan maraş otu, “Deli
Tütün” (Nicotiana rustica L) denen bir
tütün çeşidinin yapraklarının toz haline
getirilerek meşe, ceviz veya asma
çubuğundan elde edilen kül ile yarı
yarıya karıştırılmasından elde
edilmektedir.
Yeşilimsi bir rengi ve un gibi yapısı
vardır. Çoğunlukla sigarayı bırakmak
için başvurulan, ancak buna bağımlı
kalınan bir dumansız tütün tüketimidir.
Hasankeyf tütünü, ağız otu ya da deli
tütün de denmektedir.
Kullanım Şekli
Bu karışım ortalama bir tatlı kaşığı
kadar avuca alınıp alt dudak ile çene
arasına konmaktadır. Ağızda 5-10 dakika
tutulduktan sonra tütün-tükrük karışımı
ağızdan dışarı atılır. Bu işlem gün
boyunca tekrarlanmakta hatta bazı
kişiler dudakları arasına
yerleştirdikleri bu toz ile
uyumaktadırlar. Hazırlanırken maraş
otuna belli yarı yarıya katılan kül
alkaloidlerin baz haline getirilerek
ağız mukozasından emilmesini
sağlamaktadır.
Zararları
Hemen hemen sigara tütünü ile aynı
alkaloidleri taşıyan ve genellikle
sigaraya alternatif olarak kullanılan
maraş otunun insan sağlığı üzerine
olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır.
Gerek biyokimyasal immünolojik ve
gerekse hematolojik parametreler üzerine
zararlı etkiye sahip olduğu çeşitli
çalışmalarla gösterilmiştir.
Dudak ile
dişler arasındaki bölgeye konularak
ağızda uyuşmalara neden olan maraş
otunun sinir, sindirim ve solunum
sistemlerinde zararlara yol açmaktadır.
Maraş otu, ağız florası denilen ağız
sağlığını bozmaktadır. Bu nedenle ot
kullanan kişilerin ağız problemleri
oluşur. Maraş otu, dişi tutan kemik ve
diş etinde kızarıklıklara ve
iltihaplanmalara yol açar. Bunun
neticesinde de; kemik ve diş eti
zayıflar.
Ayrıca maraş otu kullanımı sigarayla
eşdeğer oranda kalp ve damar
rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.
Ağız kanseri riskinin maraş otu
kullanımına bağlı olarak artabileceği
saptanmıştır.
|