uyuşturucu Ana Sayfa | İletişim Ana Sayfa | İletişim  
      Bu site Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır  
 
 
Tedaviye başvurmuyorsa, ne yapmalı?

Uyuşturucu madde bağımlıları tedaviye gelmek istemeyebilir. Ancak onların tedaviye başvurmasını sağlamak için birçok yol vardır. Bu nedenle o gelmek istemese bile sizin bir danışmanlık hizmeti almanız önemlidir. Böylece onun tedaviye başvurmasını sağlanabilir. Bağımlının aile üyelerinin veya yakınlarının bilgilenmesi ve tutumunda değişiklik yapması bazen tek başına etkili olabilmektedir.

Aile ve yakınlar kişinin tedavi olma isteğini artırabilir. Bunu kimi zaman bazı ödüller ile kimi zaman ise baskı ile sağlayabilir. Birçok aile bağımlıya sonsuz destek sağlamaktadır.

Desteklerini çekerler ise durumun daha kötü olacağı inancındadırlar. Halbuki kişinin durumu bu destek ile daha da kötüye gitmektedir. Bu nedenle aile desteğini minimal düzeye indirerek bağımlıya yardımcı olabilir.

Hayat koşullarının zorlaşması bağımlının tedavi olma gereksinimini artıracaktır. Tedavi girişimleri için her zaman açık tutulan destek teklifi diğer alanlarda kısıtlanmalıdır.

Kişi kendisi istemedikçe ona zorla kullandığı uyuşturucu maddeyi bıraktırma şansı yoktur. Bu nedenle kişinin uyuşturucu maddeyi bırakma yönünde motive olması gerekir.

Tam olarak bağımlılık gelişti ve kişi tedavi olmaya ya da bırakmaya niyetlenmiyor ise onu artık zorlamak iyi olacaktır. Bu zorlama, zor kullanarak onu tedaviyi götürmek anlamında değildir. Onun sorumluluğunu üstlenmesini sağlamak, imkanlarını, seçeneklerini daraltmak, gösterilen hoşgörünün sınırlı olduğunu hissettirmek, indirek baskı yöntemleri kullanmak çoğu zaman kişiyi tedaviye zorlar.

 

Tedaviyle ilgili diğer bilgiler için tıklayın

Tedavi ve danışma için tıklayın

 

 

 
Bu site esrar (marihuana, marijuana), eroin, ekstazi (ecstasy), kokain, LSD gibi uyuşturucular, uyuşturucunun getirdiği sorunlar ve tedavisi hakkında bilgi vermek için    Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır
Alkol kullanımı fazlaya ne yapma
 

© 2009 Kültekin Ögel | Web Yazıl

© 2009 Doç. Dr. Kültegin Ögel | Web Yazılım: Bayram İlyasoğlu | Valid XHTML |  Ana Sayfa | İletişim